Planszówki itp.

tutaj piszcie co chcecie i o czym chcecie

Planszówki itp.

Postprzez randy » 26 lip 2010, o 22:08

Witam serdecznie w moim przewspaniałym temacie o planszówkach itp...
chciałbym poruszyc tutaj temat dobrych. lubianych i oczekiwanych gierek "boardowych" czyli jak wyżej :)
Każdy może zgłaszac swoje uwagi, opinie oraz wskrzeszac kolejne gierki (nawet te bardzo stare) ...tylko prosze nie poruszac bierek, warcabów, eurobiznesa ani chińczyka :P
Jako że lubie dużo różnych gierek dzisiaj opiszę po swojemu 2 gry i zaproponuję moją punktację pod nią:

--- Munchkin ---
Absolutny faworyt wśród gier opartych na fantasy(oczywiście podstawowe wydanie)! Niech nikogo nie dziwi że przybliżam właśnie tą gierkę ponieważ od tej gierki chciałem rozpocząc. Gra po prostu miażdży humorem warhammerowym oraz idealnie szydzi z większości systemów fabularnych fantasy a wszystko dzięki prostej zasadzie - trzymaj się zasad! :twisted: Tutaj musisz stworzyc swojego wspaniałego bohatera i zdobyc zwycięski 10 level tak pokrętnie i tak sprytnie by inni nie zdążyli cię uwalic. Masz do dyskozycji parę kart na ręcę, zdobytą rasę czy też klasę i czasami bardzo dużo przeróżnych artefaktów. I zaczynasz - idziesz tunelem i przed tobą pojawiają się drzwi - za nimi może byc coś co może przydac ci się w dalszej wędrówce lub też potwór z którym musisz wygrac! Co?? Nie dasz rady??? To zaoferuj coś kumplowi to pewnie sie zgodzi :P TO dopiero fun gdy otwierasz swoje drzwi a za nimi Gryfopotam :) Najlepiej gra się w tą grę w towarzystwie kompanów z sesji rpg ale i ci pierwszy raz grający mogą wnieśc wiele śmiesznych sytuacji! Otwierajcie więc drzwi, tłuczcie potwory, kumulujcie artefakty... acha no i uważajcie na OWNERA :P

Ocena:
- Humor (to chyba logiczne) - 9
- Kombinowanie ( ile trzeba móżdżyc co bardzo przedłuża kolejke) - 6
- Napięcie (jak bardzo każda runda trzyma w nerwach :) ) - 4
- Losowośc (czy gra jest bardziej losowa czy liniowa dzięki czemu szybko się nudzi) - 9 ( dużo dodatków to dużo kart i zawsze inny zestaw na stole - ogromna różnorodnośc... raz elf raz ork :P )
- Klimat (czy trzyma się klimatu odpowiedniego danej grze - jak na sesji) - 8 (jeśli za klimat można uznac heroic-comedy-fantasy-suckballs-killing-monster-game :mrgreen: )
- Team-play (czy gra wprowadza ciekawą współpracę z pozostałymi graczami) - 10 (to jest największy atut tej gry - nigdy nie wiesz (lub wierz) co na to kumple :twisted: )b]Max graczy[/b] - 6 (chyba że są to weterani to i w 9 gra sie dobrze)
- Czas gry (ile średnio trwa cała rozgrywka) - tu prawie różnie bo od 30min (mało osób -3) do 4 godz gdy gra się z większością dodatków i ze Ściulanym Motłochem :P
randy
Mistrz Gry

Re: Planszówki itp.

Postprzez randy » 26 lip 2010, o 22:29

no i tutaj w zamian prawdziwa planszówka od której dużo osób zaczyna swoją wyprawę w otchłań planszówek (u mnie też miała bardzo duży wpływ) ;P

------ Ryzyko (Risk) ------
Jeśli ktoś lubił wojne, żołnierzyki i atakowanie... np. znudziło go monopoly/eurobiznes bo nie da się atakowac innych to powinien w to zagrac! Rewelacyjna strategia oparta na mapie świata - zdobywamy kolejne tereny przeciwnika na podstawie rzutu kostkami i zawiazujemy słowne pakty z pozostałymi graczami. Za każde zdobyte państwo mamy więcej wojsk, tak samo jak za zdobyty kontynent dzięki czemu stajemy się coraz potężniejsi. Wygrywa ten kto wykona swoją unikatową misję o której przez dłuższy czas wie tylko on sam. Świetna gra na rozładowanie się brakiem walki o swoje i naprawde rewelacyjnie podkręca potrzebe konkurowania. Wszyscy mają praktycznie takie same armie ale ubaw co nie miara. Można spokojnie zagrac z całą rodzinką i z przyjaciółmi. Prosta i przyjemna gierka tylko że jest to gra stołowa i ciężko zagrac z nią np. w pubie czy na domóce - to zdecydowanie nie party-game bo wszyscy muszą grac. Jeśli chcecie rozpocząc przygodę z planszówkami to własnie od tej gry... a o reszcie napiszę później w miarę zainteresowania

Ocena:
- Humor - 1
- Kombinowanie - 7
- Napięcie - 7
- Losowośc - 4
- Klimat - 4
- Team-play - 8
- Max graczy - 6
- Czas gry - EDIT (dla Nariusa) 1-12h zależnie od zawziętości - ale krócej od Shoguna :P
randy
Mistrz Gry

Postprzez Narius » 26 lip 2010, o 22:41

Czas gry 1-2 h??? Wtf ja był raczej napisał że od 1-12h :P oczywiście mówimy o starej wersji :D
Narius

Postprzez Ragnald » 27 lip 2010, o 09:30

Ryzyko to legendarna gra:) Rendy jak na moje odczucia dałes za niska ocenę;)
Ocena:

- Kombinowanie - 8 (ustalanie paru ruchów na przód to charakteryzowało tą gre )
- Napięcie - 9 (stres, że twój sąsiad dowie sie, że organizujesz na niego spisek. Zauważenie luki w obronie przeciwnika powstałej przez niedopatrzenie wlasciciela panstwa i modlitwa o to by tego niezauwazyl lub by nikt mu o tym nie powiedział. Walka słowna graczy kto jest lepszym sojusznikiem dla Ciebie;)
Ragnald

Postprzez Sanath » 27 lip 2010, o 15:09

ostatnio gralem w gre o tron... musze powiedziec, ze jak podobal mi sie szogun i ryzyko to, gra o tron jest jeszcze lepsza i bije obie planszowki na glowe. Sporo do kombinowania, szerokie mozliwosci i inne elemanty dodatkowe!

Ocena:
- Humor - 1
- Kombinowanie - 9
- Napięcie - 7
- Losowośc - 2
- Klimat - 7
- Team-play - 8
- Max graczy - 5(chyba)
- Czas gry - zaleznie od graczy alo chyba kolo 2-4 godzin
Każdy potrafi zabijać...
Ale tylko zombie nie potrafi umierać...

violets are gray, roses are gray, i'm dead and the color blind.
Sanath

Postprzez randy » 30 lip 2010, o 01:01

w tron bym zagrał! ale jeśli o ciebie ragnald chodzi to sie zgodzę z tobą że faktycznie tak jest ale próbuję się odnieśc do pozostałych gier w które grywam i jest właściwie moja opinia więc cieszę się że poznałem twoją :)
grałeś w szoguna? ja osobiście chciałbym sprawdzic Conquest of the Empire... może ktoś ma?? albo opisze trochę?
randy
Mistrz Gry

Powrót do Piszta co chceta